W skrócie
Gorące lato nie zachęca do jedzenia rozgrzewających posiłków. Instynktownie szukamy posiłków lekkich i do zrobienia bez użycia piekarnika. W takie dni sięga się po chłodniki na bazie kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Głównie zrobione z botwinki, ogórków, rzodkiewek i udekorowane sporą ilością koperku. Zebraliśmy 9 orzeźwiających dań do zrobienia w gorące dni.
Sałatki z warzywami
W sezonie na różnorodne owoce i warzywa warto jeść lekkie sałatki. Aby sałatki były bardziej sycące, można łączyć je z ugotowaną kaszą kuskus, kaszą bulgur, kaszą jaglaną lub niepaloną kaszą gryczaną. Zachęcamy do zrobienia sałatki z młodej kapusty i marchewki, którą można podać z grillowanym mięsem. Młode ziemniaki można wykorzystać do zrobienia sałatki z dodatkiem wędzonego łososia.
Chłodnik z botwinki w dwóch wersjach
Tradycyjnie przygotowany chłodnik z botwinki to prawdziwy rarytas. Anna Hurning, autorka bloga Polish your kitchen, przyrządza chłodnik z botwiny z użyciem buraków, rzodkiewek, szczypiorku, koperku, ogórków gruntowych, białego octu winnego i dekoruje połówką jajka ugotowanego na twardo. Zachęcamy też do wypróbowania chłodnika z botwiny z zsiadłym mlekiem i bulionem warzywnym, który nadaje daniu więcej esencjonalnego smaku.
Zobacz w galerii 9 propozycji na dania na upały
Chłodnik z ogórków
Poza klasycznym chłodnikiem z młodych buraków można także zrobić orzeźwiający chłodnik z ogórków. Wystarczy wymieszać starte ogórki z pokrojonymi rzodkiewkami, posiekany pęczek koperku, świeżymi ząbkami czosnku z maślanką. W zależności od gustu kulinarnego chłodnik z ogórków można także podać z rozkruszonymi i ugotowanymi jajkami na twardo lub ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Chłodnik z owoców
W ramach deseru lub lekkiego obiadu można także zrobić chłodnik owocowy. Świetnie smakuje zupa wiśniowa na zimno. Takie danie można podawać z makaronem albo z usmażonymi i pokrojonymi w plastry naleśnikami. Taka zupa wiśniowa może być też wymieszana z malinami i podana z kleksem bitej śmietany.
Jajka sadzone z kefirem
Pysznym i tanim daniem do zjedzenia w upalne dni są ugotowane lub pieczone młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i podane ze szklanką kefiru. Do tego zestawu znakomicie pasuje mizeria ze świeżych ogórków gruntowych lub sałatka z pomidorów i cebuli.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?