W skrócie
Masz ochotę na kotlety wegetariańskie? Proponuję łatwe do zrobienia i bardzo smaczne kotlety z batatów. Dodaję do nich komosę ryżową, ale zamiast niej możesz użyć kaszy jaglanej lub perłowej. Żeby urozmaicić smak i sprawić, aby placki z batatów były jeszcze zdrowsze, dodaję posiekane liście jarmużu. Wszystko razem mieszam i formuję niewielkie kotlety warzywne. Wystarczy je usmażyć na oleju i podać z ulubionym sosem. Idealnie pasuje do nich domowy sos aioli. Kotleciki wystarczą jako obiad, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę na imprezie. Jeśli chcesz, możesz podać do nich jakąś sałatkę. Proponuję równie łatwą do zrobienia sałatę z rukoli.
Kotlety wegetariańskie z batatów – przepis na obiad bez mięsa
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 bataty,
- 1 szklanka komosy ryżowej lub kaszy (jęczmiennej, jaglanej),
- szklanka posiekanego jarmużu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka suszonej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety wegetariańskie warzywne?
- Bataty obrałam, pokroiłam i ugotowałam do miękkości.
- Komosę ryżową przepłukałam, zalałam wodą (2 szklanki wody na szklankę komosy) i gotowałam przez ok. 15 minut.
- Ugotowane bataty ugniotłam jak puree, dodałam komosę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszałam.
- Formowałam małe placki z batatów a la kotleciki.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam kotlety aż zrobiły się rumiane.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?