24 kwietnia, siedziba Dziennika Zachodniego ożywiła się radosnym gwarem dziecięcych głosów, gdy do redakcji zawitała liczna grupa najmłodszych. Wszystko to w ramach wyjątkowego wydarzenia zorganizowanego z okazji Europejskiego Dnia Śniadania. Głównym celem było zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania poprzez wspólne przygotowanie i spożywanie europejskiego śniadania.
Redakcję odwiedzili uczniowie pobliskiej Szkoły Podstawowej nr 12 im. Jana III Sobieskiego w Sosnowcu.
W atmosferze pełnej entuzjazmu i kreatywności małe rączki przystąpiły do pracy nad przygotowaniem kanapek oraz innych smakołyków. Na stołach pojawiły się tradycyjne śniadaniowe przysmaki, m.in.: parówki drobiowe high protein marki Duda, zdrowe owoce i warzywa od sieci sklepów Aldi, pieczywo z piekarni KŁOS, sery od marki SERTOP. Ciekawostką były produkty od marki Olma, potrzebne by przygotować czeskie śniadanie.
Podczas tego wyjątkowego śniadania, opiekunowie i dziennikarze Dziennika Zachodniego prowadzili edukacyjne dyskusje na temat znaczenia zdrowego odżywiania. Wyjaśniano dzieciom, dlaczego pierwszy posiłek dnia jest tak istotny dla zapewnienia energii i dobrego samopoczucia przez resztę dnia.
Mali goście mogli też przyglądać się pracy kucharza z firmy Duda, który pokazał im jak zrobić śniadaniowy przysmak: parówki w kształcie serca z jajkiem sadzonym w środku.
Spotkanie było momentem smakowania pysznych potraw, ale także okazją do budowania świadomości żywieniowej i promowania zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Wszyscy uczestnicy tego wyjątkowego śniadania mogli cieszyć się nie tylko smakiem, ale także poczuciem wspólnoty i zrozumienia, jak ważne jest dbanie o swoje zdrowie poprzez odpowiednie odżywianie.
Oprócz śniadania dzieci miały okazję obejrzeć miejsce, gdzie powstają gazety, czyli drukarnię Dziennika Zachodniego znajdującą się tuż obok redakcji. Wchodząc tam, najmłodsi przenieśli się w świat maszyn, urządzeń i zapachów farb drukarskich. W towarzystwie doświadczonych pracowników, miały okazję poznać tajniki tego fascynującego procesu. Obserwując gigantyczne maszyny w ruchu, widziały, jak komputerowe systemy kontrolują każdy detal, aby zapewnić wysoką jakość i precyzję wydruku.
Jednak nie był to koniec atrakcji. Wielką niespodzianką okazał się pokaz dwóch papug: Kazika i Suzie z Papugarni Carmen. Ptaki okazały się niekwestionowanymi gwiazdami spotkania. Dla najmłodszych uczestników spotkania był to niezapomniany moment, który na długo pozostanie w ich pamięci. Mogły one nie tylko podziwiać niezwykłe zdolności tych papug, ale także uczyć się o odpowiedzialnym traktowaniu zwierząt oraz znaczeniu ochrony różnorodności przyrodniczej.
Opiekunka papug, podkreślała również znaczenie właściwego żywienia oraz stałego dostępu do czystej wody w życiu papug i innych zwierząt.
- To śniadanie, to była najlepsza impreza, na jakiej byłam. Wszystko mi się podobało! – podkreślała Emilia z klasy 2B Szkoły Podstawowej w Sosnowcu.
Wychowawczyni, obserwując zauroczenie dzieci, podkreślała istotę takich spotkań nie tylko jako sposobu na promowanie zdrowego odżywiania, ale także jako okazję do edukacji o odpowiedzialnym traktowaniu ptaków.
- Tego typu spotkania gruntują w dzieciach przekonanie o tym, że śniadanie jest bardzo ważne, a jego zdrowe składniki powodują, że człowiek jest np. zdrowy. Widać, że dzieciom wszystko bardzo się podobało. Słyszałam nawet, że to najlepsza wycieczka, na której były w tym roku. W ubiegłych latach również mieliśmy okazję odwiedzić redakcję Dziennika Zachodniego, wtedy również zaskoczyli nas Państwo atrakcjami. Dziękujemy! – mówi wychowawczyni drugiej klasy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Sosnowcu, Grażyna Wasiak.
Świetne zachowanie dzieci podczas śniadania oraz atrakcji zostało nagrodzone. Każdy uczestnik Europejskiego Dnia Śniadania wyszedł z redakcji Dziennika Zachodniego z prezentami. Sponsorzy Europejskiego Śniadania okazali się niezwykle hojni. Mali goście otrzymali między innymi książki od pisarza Marka Marcinowskiego „Podróże Julki i Krzysia. Zamki Polski Południowej" - bajkę zachęcającą do rodzinnego zwiedzania okolicznych twierdz i zamków. Innym prezentem były ekologiczne naczynia z otrąb pszennych, które podarowała firma Demico z Warszawy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?