Pokaz kulinarny przygotowania gulaszu przeprowadził Wiesław Mergalski, właściciel „Karczmy nad Sandelą” w Lubawie, znawca i wytrwały propagator tradycyjnej kuchni polskiej, członek sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
W części wystawienniczej swoje produkty zaprezentowali lokalni rękodzielnicy i przetwórcy żywności, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W programie imprezy znalazły się: koncert zespołów muzyki myśliwskiej, prezentacja ptaków łowczych, prezentacja psów myśliwskich, pokaz wabienia, prezentacja okolicznych nadleśnictw.
Celem imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, w szczególności promowanie dziczyzny zachowując tradycje polskiego łowiectwa, utrwalenie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Organizatorami Festiwalu byli burmistrz Lidzbarka Warmińskiego i Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Olsztynie, partnerem zaś Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
źródło: warmia.mazury.pl
Więcej informacji z Warmii i Mazur jest na stronie: warminskomazurskie.naszemiasto.pl
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?